lördag 20 oktober 2012

Fotosyntes

Fotosyntesen illustrerades samt beskrevs.




Ett urval från elevernas egna förklaringar av vad fotosyntes är!

"Fotosyntes - en process som gör att blomman får mat."
"Fotosyntes är när växten omvandlar koldioxid till syre."
"Fotosyntes är när en växt skapar näring och syre av andra ämnen som t.ex. vatten och koldioxid."
"Fotosyntes kallas den process då växter fångar upp energin i solljus och omvandlar den till näring."
"Fotosyntes - växten tar in koldioxid, sol och vatten och skapar syre och kolhydrater."
"Fotosyntes - när växten får vatten, koldioxid och solljus bildar växten mat i bladen och ut från växten kommer syre."

För att allt detta skall kunna ske behövs klorofyll som beskrivs så här av en elev:

"Klorofyll - det gröna i växten som bildar maten."

Fröspridning

Vi har arbetat vidare med fröspridning. Frön kan spridas på olika sätt, nedan finns bilder samt förklarande texter på ett urval av de olika sätten, gjort av några av eleverna.

 
Fågeln äter frön. Fågeln flyger iväg. Fågeln bajsar ut fröna på ett annat ställe. Det kommer regn på fröet. Och sol. Sedan blir det en växt.


Fröspridning - kardborrar fastnar på hästens päls.
Hästen går mot en "kardborrebuske", sen fastnar kardborrarna på hästen. Sen ramlar karborrarna av hästen och gror. Det blir en" kardborrebuske" på en annan plats. 


 
Fastnar på djur.
Ett sätt som frön sprids på är att dom fastnar på djur t.ex. kardborrar. Kardborrar har små krokar som fastnar på olika material. Till slut slits "krokarna" ut och fröet hamnar på ett nytt ställe.



Fröspridning via vatten.
Växtens frön faller med hjälp av vinden ner i vattnet, t.ex. i en bäck. Fröna färdas en bit och till slut åker fröna in till kanten och där gror fröet.



Frön som sprids med vind.
Fröet faller från trädet, blåser iväg en bit och börjar växa.



Fröet faller från en blomma till marken och en ny blomma växer upp.
Fröet kan också slungas ut från blomman och gro en bit bort.

onsdag 3 oktober 2012

Pollinering och befruktning

Efter att vi gått igenom vad pollinering är samt hur befruktningen av blommor går till så fick eleverna rita en blomma i genomskärning samt sätta ut de väsentliga delarna. Sedan skrev de en kort förklaring av hur pollinering samt befruktning går till. Nedan följer ett urval från elevernas arbeten samt texter.


 





 
 
Urval från elevernas egna faktatexter.
 
Pollinering och befruktning
"Pollinering går till så att en insekt t.ex. ett bi lockas till en blomma pga. dess färgglada blomblad eller väldoftande blomma. Biet får pollen på kroppen från ståndarna. När biet sedan flyger till en annan blomma så fastnar pollenet den har på kroppen på den nya blommans klibbiga märke som sitter på pistillen. Pollonet åker ner i pistillen ner i fruktämnet vidare till en äggcell, runt äggcellen bildas ett frö, när blomman vissnar sväller fruktämnet upp och inuti finns fröet."
 
"Pollinering kan ske på olika sätt t.ex. genom insekter och vinden. Så här går det till när insekterna pollinerar. Insekterna lockas av de starka färgerna på kronbladen, den går in i blomman och det fastnar pollen på kroppen. Den flyger vidare till nästa blomma. Det pollen som redan sitter på insekten fastnar på klibbiga märket, den översta punkten på pistillen. I det här fallet räknas pollen som spermier och de åker ner i pistillen ner till fruktämnet. Där inne finns äggcellerna som blir befruktade och det blir ett frö."
 
 
 
 

Carl von Linné

Vi har arbetat med gruppering och sortering av växter och därmed pratat en del om Carl von Linné. Vi kommer snart att presentera en faktatext och Linné och hans idéer kring växtindelning här på bloggen, där kommer ni bl.a. att kunna läsa om de två huvudgrupperna kryptogamer samt fanerogamer.
Efter vi pratat om dessa båda grupper så fortsatte vi med pollinering samt befruktning vilket förklaras i nästa inlägg.
/Martina